Ara
Close this search box.

Koroner arterler kalbi besleyen damarlardır. Akut Koroner Sendrom, koroner arter içindeki ani plak rüptürü ile ilişkili üç tip koroner arter hastalığına verilen bir isimdir :

  • Kararsız angina
  • ST segment yükselmesiz miyokard enfarktüsü veya kalp krizi (NSTEMI)
  • ST segment yükselmeli miyokard enfarktüsü veya kalp krizi (STEMI).

Blokajın yeri, kan akışının bloke edildiği süre ve meydana gelen hasar miktarı akut koroner sendromun türünü belirler. Bu hayatı tehdit eden durumlar acil tıbbi bakım gerektirir.

Kararsız Angina (Kararsız Göğüs Ağrısı)

Kararsız angina var olan stabil anjinaya (göğüs ağrısına) yeni bir semptom eklenmesi veya anjinanın niteliklerinin değişmesidir; anjinanın daha sık ortaya çıkması, istirahatte daha kolay ortaya çıkması, daha şiddetli hissedilmesi veya daha uzun sürmesi gibi. Bu tip anjina sıklıkla oral ilaçlarla rahatlatılabilse de, kararsızdır ve kalp krizine ilerleyebilir. Genellikle daha yoğun tıbbi tedavi veya işlem gereklidir. Kararsız angina bir akut koroner sendromdur ve ACİL tedavi uygulanması gerekir.

Kalp krizi: ST segment yükselmesiz miyokard enfarktüsü (NSTEMI)

Bu tip kalp krizi (MI), elektrokardiyogram(EKG)da değişikliklere neden olmayabilir. Bununla birlikte kandaki kimyasal belirteçlerin yükselmesi kalp kasında hasar olduğunu gösterir. NSTEMI’de, tıkanıklık kısmi veya geçici olabilir ve bu nedenle hasarın boyutu nispeten küçüktür.

Kalp krizi: ST segment yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI)

Bu tip kalp krizi (MI), kan akışının tıkanıklıktan ötürü ani ve uzun süreli durmasından kaynaklanır. Kalp kasının geniş bir alanını etkiler; bu nedenle EKG‘de ve kimyasal belirteçlerin kan seviyelerinde önemli değişikliklere neden olur.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.