Vücut Kitle İndeksi (VKİ), bir kişinin vücudundaki tahmini yağ oranını hesaplama yöntemidir. Vücut kitle indeksi, kişinin boy ve kilo oranına dayanarak hesaplanır. Vücut kitle indeksi’nin sonucuna göre, kişinin mevcut kilosunun ideal kiloya ne kadar yakın veya uzak olduğu belirlenebilir.
Vücut kitle indeksi‘nin hesaplanması için vücut ağırlığı, boy uzunluğunun karesine bölünür (kg/m²). Elde edilen sonuç, aşağıdaki aralıklara göre yorumlanır:
- 18,5‘in altındaki sonuçlar: İdeal kilonun altında
- 18,5 ile 24,9 arasındaki sonuçlar: İdeal kiloda
- 25 ile 29,9 arasındaki sonuçlar: İdeal kilonun üstünde
- 30 ile 39,9 arasındaki sonuçlar: İdeal kilonun çok üstünde (obez)
- 40 üzerindeki sonuçlar: İdeal kilonun çok üstünde (morbid obez)
Vücut Kitle İndeksi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?
Vücut kitle indeksi sonuçları, kişinin kilo durumuyla ilgili genel bir fikir verir. Ancak uzmanlar, ideal kilo hesaplamasında VKİ’nin yanı sıra beden kitle indeksi, bel çevresi ölçümü, metabolizma hızı ölçümü ve detaylı vücut analizleri gibi faktörleri de dikkate alır. Kişinin ideal kilosunun üstünde veya altında olması, diğer faktörlerle birlikte doktor tarafından değerlendirilmelidir. Sağlık sorunlarının giderilmesi ve olası sağlık sorunlarının önlenmesi için bir mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Erkeklerde bel çevresi 94 cm’yi geçtiğinde artmış risk, 102 cm’yi geçtiğinde yüksek risk olarak kabul edilir. Kadınlarda ise bel çevresi 80 cm’yi geçtiğinde artmış risk, 88 cm’yi geçtiğinde yüksek risk olarak kabul edilir.
Vücut kitle indeksi’nin yanı sıra yaşı, cinsiyeti, kilonun vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi ölçüsü gibi faktörler dikkate alınarak detaylı bir vücut kitle indeksi ve obezite hesaplaması yapılabilir. Bu hesaplama, kilonun, vücut yağ yüzdesinin ve bel çevresinin normal değerlerde olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.
Vücutta biriken yağların vücut için zararlı hormonlar ürettiği ve özellikle bel çevresindeki yağlanmanın birçok sağlık sorununa yol açabileceği unutulmamalıdır. VKİ değeri yanı sıra bel çevresi ölçümü, obezitenin derecesi hakkında bilgi verir. Yetişkin erkeklerde vücut yağ oranı genellikle %12-18 arasında olması beklenirken, kadınlarda bu oran %20-28 arasında olmalıdır. Vücut yağ oranı erkeklerde %25’in üzerine çıkarsa, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkarsa obeziteyle ilişkilendirilir.