Ara
Close this search box.

Aort koarktasyonu yaygın görülen doğumsal kalp defektidir. Aort koarktasyonunda aort, tek bir yerde veya bir kısmı boyunca sıkışır veya daralır. Bu daralma, aorttan normal kan akışını kısıtlar.

Aort koarktasyonu nedir?

Aort koarktasyonu yaygın görülen doğumsal kalp defektidir.

Aort koarktasyonunda aort, tek bir yerde veya bir kısmı boyunca sıkışır veya daralır. Bu daralma, aorttan normal kan akışını kısıtlar.

Aort koarktasyonundan kimler etkilenir?

Aort koarktasyonu yaklaşık 10.000 doğumda 1 görülür ve tüm konjenital kalp kusurlarının yüzde 5 ila 10’unu oluşturur. Doğumda yaygın görülmese de yetişkinlikte sık tanı konur.

Aort koarktasyonunun uzun vadeli etkileri nelerdir?

Daralmanın neden olduğu uzun süreli yüksek tansiyonun sonucunda bazı komplikasyonlar gelişebilir. En ciddi komplikasyonlardan bazıları inme, erken başlangıçlı koroner arter hastalığı, beyin anevrizması veya aort rüptürüdür. Koarktasyon şiddetliyse ve uzun süre tedavi edilmezse, böbrek ve karaciğer yetmezliği gelişebilir. Buna rağmen, yüksek tansiyon için kontrol edilene kadar koarktasyon teşhisi konmamış birçok yetişkin insan vardır.

Aort koarktasyonu olan kişilerin yarısından fazlasında Konjenital Kalp Kapak Defekti de vardır (biküspit aort kapak). Zamanla kapak durumu genellikle kötüleşir ve cerrahi kapak onarımı veya değişimi gerekir. Kapak hastalığı olan kişiler aynı zamanda da Aort Anevrizması riski altındadır (aortun duvarlarında şişmeye neden olan ve yırtılma riski olan durum).

Aort koarktasyonunun belirtileri nelerdir?

Semptomlar daralmanın şiddetine bağlıdır. Şiddetli vakalar genellikle doğumda veya yaşamın ilk aylarında teşhis edilir. Hafif vakalarda, birey yetişkinliğe kadar belirti vermeyebilir.

Bir yetişkinde görülebilecek semptomlar:

-Egzersiz intoleransı,

-Baş ağrısı

-Nefes darlığı

-Göğüs ağrısı

-Burun kanaması

-Ayakların soğuk olması veya egzersiz sonrası bacak ağrısı

-Kontrol edilmesi zor yüksek tansiyon (hipertansiyon)

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.