Diş beyazlatma diş yüzeyindeki mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin bir beyazlatma jeli ile uzaklaştırıldığı kozmetik bir çözümdür. Diş beyazlatma işlemi bir ışık kaynağına ya da lazere tepki veren özel olarak hazırlanmış bir jelin dişlere uygulanmasını içerir. Diş renginin bozulmasına neden olan maddelerin yerini renksiz maddeler alır ve dişlerde beyazlama meydana gelir.
Renklenme Nasıl Oluşur?
Bunlar dişlere nüfuz etmiş ve fırçalama ile çıkarılamayan lekelerdir. Tütün çay ve kahve gibi renkli içecekler iç ve dış renk bozulmasına neden olur. Diş oluşumu sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar (ilaç veya aşırı flor alımı vb. nedenlerle) da bu gruba girer. Bu vakaların çoğunda Bleaching (diş beyazlatma) çok etkilidir.
Neden Beyazlatma Tedavisine İhtiyaç Duyuyoruz?
Yıllar içerisinde kullandığımız çay, kahve, tütün ürünleri ya da boyayıcı gıdalara bağlı olarak dişlerimizin üzerinde renklenmeler meydana gelir. Ya da doğal dişlerimiz olması gerekenden daha koyu renkte olduğu için gözümüze güzel görünmüyor olabilir. O yüzden her iki şekilde de dişlerimizi beyazlatıyoruz. Dişlerimizin şekilleri ne kadar güzel olursa olsun renklerinin daha beyaz olması çok daha güzel bir gülümsemeye neden olur.
İki çeşit beyazlatma yöntemi vardır
1) Evde diş beyazlatma
Evde beyazlatma yönteminde öncesinde hastaların dişlerin üzerinden alınan ölçüler üzerinden bir aparey hazırlanıyor. Hastalar gece yatarken bu aparey içerisine hekimlerin hazırladığı beyazlatıcı ajanı uygulayarak ağıza takarlar. Bu yöntem ile tedavileri ortalama 10-14 günde tamamlanabiliyor.
2) Ofis Beyazlatma Yöntemi
Ofis beyazlatma yönteminde ise hekim muayene ortamında daha yüksek konsantrasyonlu beyazlatıcı ajanlar ve bir ışık kaynağı kullanır. Bu yöntem hekim kontrolünde yapıldığı gibi diğer yönteme göre çok daha hızlı sonuç vermektedir. Ortalama 2 seansta hasta istediği beyazlığa bu yöntem ile hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Diş beyazlatma sırasında veya sonrasında bazen hastalarda hafif bir hassasiyet olabilir ancak bu hassasiyet 1-3 gün içinde tamamen ortadan kalkar. Uygulanan tedavinin gerekli basamaklarının eksiksiz ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Hasta ortalama 1 hafta çay, kahve, salçalı ve asitli gıdalardan ve sigaradan uzak durmalıdır. Aksi takdirde uygulanan tedavinin başarısız olma ihtimali çok yüksektir. Diş beyazlatma, diş hekimi tarafından yapıldığında zararsız ve oldukça etkili bir yöntemdir.
Beyazlatma Tedavisi Dişlere Zarar Verir Mi?
Dişlerimizin minesi şeffaf ve geçirgendir ve dişlerimize rengini veren tabaka ise minenin arkasındaki dentindir. Beyazlatıcı ajanlar bu geçirgen mine tabakasından geçerek alttaki dentin tabakasına etki eder ve dentin tabakasındaki pigmentleri parçalayarak dişlerin rengini beyazlattır. Böylece dişlerin yüzeyinde herhangi bir aşındırma işlemi yapmadığı için de dişlere zarar vermezler.
Elde Ettiğimiz Beyazlık Ne Kadar Kalır?
Tedavi öncesi olan diş rengine dişler bir daha dönmeyecek çünkü beyazlatma tedavileri yüzeysel bir leke çıkarma işlemi değildir. Dişlerimiz içsel olarak beyazlatıldığı için eski rengine bir daha dönmeyecektir. Ama elde ettiğimiz beyazlığın ne kadar uzun süre koruyacağımız hastanın bakım alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıklarına göre değişir.