Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Diş sıkma tedavisi, diş sıkma veya bruksizm olarak da bilinen bir durumun tedavi edilmesini ifade eder. Bruksizm, kişinin istemsiz olarak dişlerini sıkması, gıcırdatması veya gıcırdatması durumudur. Bu durum genellikle uyku sırasında meydana gelir, bu nedenle birçok kişi diş sıkma problemini fark etmez veya farkında olmaz.

Diş sıkma, çene kaslarına ve çene eklemine gereğinden fazla baskı uygular ve zamanla çeşitli semptomlara neden olabilir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Nasıl Oluşur?

Çiğneme kaslarının istemsizce kasılmasına tıp dilinde bruksizm diyoruz. Bruksizm gündelik hayatta olabildiği gibi uyku sırasında daha çok görülmektedir. Araştırmalara göre 2008 yılında yaklaşık toplumun %15’inde bruksizm görülürken bu oran 2020 yılında %21’e çıkmıştır. Yani toplumda beş kişiden biri dişini sıkmaktadır. Bruksizmin oluşum sebebinin; beyinde tetiklenen stres, panik ve olumsuz düşüncelerin dışa vurumu olduğu düşünülmektedir.

Diş Sıktığımızı Nasıl Anlarız?

Kişi uyandığında yüz eklemlerinde bir ağrı veya dişlerinde aşınma, kırılma, sallanma varsa dişlerini sıkıyor olma ihtimali yüksektir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Öncelikle ilk hedef olabildiğince stresten uzak kalma olmalıdır. Fakat günümüz koşullarında bu her zaman başarılı olmayabilir. Bu gibi durumlarda gece ısırma plağı yapılarak diş sıkmanın ve dişlere zarar vermenin önüne geçilebilir ya da çiğneme kaslarına botoks tedavisi uygulanarak çiğneme kaslarının aktivitesi azaltılır ve bruksizmin önüne geçilebilir. Botoks tedavisinin etki süresi yaklaşık 5-6 aydır. Bu sürenin sonunda hasta tekrar diş sıkmaya başladıysa botoks tekrar yapılabilir.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

atlas-medicine-tr

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.