Ara
Close this search box.

Diş teli tedavisi, çenenin ve dişlerin uyum içerisine getirilip estetik bir görüntü elde etme işlemidir. Bu işlem ortodontist tarafından yapılır bu yüzden ortodontik tedavi de denilebilir.

Diş teli tedavisinde görülen dişlerin yapısında veya bulunduğu konumdaki bozukluklar ve çapraşıklıklar çoğunlukla çene yapısından kaynaklanır.
Çene yapısındaki daralma veya herhangi bozukluk dişlerde sorunlara yol açabilir. Örneğin hastamızın çenesi dar ve kısaysa dişlerde yamukluklar gözlenebilir.

Ayrıca maloklüzyon sorunu yaşayan hastalarımızda vardır. Kötü kapanış olarak da bilinen maloklüzyon alt ve üst çenenin uyumlu olmamasıdır. Bu hastalarda çocukluk döneminde çene düzgün gelişmediği için dişlerin gelişiminde sorun oluşur. Düzeltmek için tel tedavisi gerekir.

Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Diş teli tedavisine büyüme ve gelişme çağında başlanması uygundur. Her yaşta ki hastalara diş teli tedavisi uygulanabilir. Fakat yaş farklılıklarına göre tedavinin yöntemi ve süresi değişebilir.

Tel tedavisine küçük yaşlarda başlanması daha iyi desek de şunu belirtmeliyiz ki süt dişleri tamamen düşmüş ve yerini kalıcı dişlerin aldığı ortalama 11-13 yaş arası dönem çok idealdir.

Diş teli tedavisinden önce diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi işlemler varsa tamamlanmalı ortodontik tedaviye daha sonra başlanmalıdır.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu süre her hastaya göre farklılık gösterir. Ancak ortalama süresi 1-3 yıl arası sürebilir. Doktorunuzun yapacağı periyodik kontroller kesinlikle aksatılmamalıdır. Çünkü doktorunuz gerekli gördüğü yerlerde düzeltmeler yapacak ve bu da ortodontik tedavinin süresini değiştirebilecektir.

Diş Teli Kullanımı Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Besin tüketimine kesinlikle çok dikkat edilmelidir. Çok sert ve yumuşak besinler tüketilmemelidir veya dikkatli tüketilmelidir. Örneğin lokum, ceviz, fındık, mısır.

Asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Isırarak yemek yememeye özen gösterilmelidir. Hamburger, döner, tost gibi yiyecekler bölünerek yenmelidir. Spor yaparken diş teli için önem alınmalıdır. Braketlerde korunmalıdır.

Ağız bakımına ekstra dikkat edilmelidir. Genellikle bütün doktorların önerdiği her öğün sonrası dişlerin macun ve fırça yardımıyla fırçalanmasıdır.

Diş Teli Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ortodontik tedavi dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan her bireye uygulanabilir. Tedavi süreci boyunca hastalarda estetik kaygılar olsa da hekimler daha sağlıklı ve daha doğru dişler amaçlamaktadır.

Alt ve üst çene uyumsuzsa veya bir sorun olmadığı halde dişlerinin arası açık olan hastalara tel tedavisi yapılabilir.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.