Hamilelik döneminde diş sağlığına özen göstermek önemlidir, çünkü hormonal değişiklikler dişler ve diş etlerini etkileyebilir ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Gebeliğin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nedir?
Gebelikte daha sık yemek yenmesi sebebiyle ağız hijyenini de eskisi gibi sağlıklı tutmak için biraz daha fazla çaba göstermek gerekiyor. Günde en az 2 defa diş fırçalama alışkanlığı, gebelik döneminde minimum 3 sefere çıkarılmalıdır. Yoğunlaşan ve azalan tükürük ile ağız içi yıkama etkisi azalır. Çoğu gebede yeme alışkanlıkları da değişim gösterir. Ağız hijyenine daha fazla önem vermemizi gerektiren sebeplerden biri de budur.
Hormonlardaki değişim ile diş eti şişmeleriyle de sık sık karşılaşmaktayız. ‘Hamilelik gingivitisi’ denilen bu diş eti şişmesi, hekim tarafından kontrol edilerek gerekirse temizlik ile tedavi edilir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde uyku kalitesinin bozulması sonucunda diş sıkma, gıcırdatma, eklem ağrıları da görülebilir. Diş sıkma sonucu kulak, boyun ve omuz bölgelerinde gerginlik ve ağrı oluşturabilir.
Diş Ağrısı Olan Gebelere Nasıl Tedavi Uygulanıyor?
Gebenin yorulmaması, bebeğin kullanılan ilaçlardan ve tedavi sırasında gerekebilecek röntgenden kaçınmak için bu süreçte sadece acil tedavi ihtiyaçlarını giderip diğer tedavileri doğum sonrasında yapmayı tercih ediyoruz. Sıkıntılı gebeliklerde (düşük riski, erken doğum riski, alerji durumu, kanama sıkıntısı vb.) ise kadın doğum uzmanı onayı ile gebeyi tedavi edebiliyoruz.
Gebelere Kanal Tedavisi Yapılıyor Mu?
Gelişen teknoloji sayesinde döner aletler ve apex locator (kök ucu bulucu) ile gebelerde kanal tedavisi yapılabilir. Yalnızca kanal tedavisi yapılırken gebeye röntgen çekilmez.
Anne Adaylarına Önerileriniz Neler? Hamilelik Öncesinde Dişler Konusunda Nasıl Tedbirler Alınmalı?
• Gebelik öncesi ağız içi kontroller yapılmalı ve gerek duyulan tüm tedaviler gebelik öncesi tamamlanmalıdır.
• Beslenme alışkanlıklarına ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.
• Hamileliğin her döneminde tedavi yapılabilmesine rağmen, anne ve bebek için en ideal dönem 2. trimester (4,5,6. aylar) dönemidir.