İnme (felç) geçiren hastaların dörtte birinin nedeninin kalp ritim problemi olduğunu söyleyen Kardiyoloji uzmanı Prof Dr Onur Akpınar, beyin damarlarına pıhtı atması sonucu oluşan inme (felç) hastalığının ileri yaş hastalarının en önemli ölüm nedenlerinden biri olduğunu, ayrıca erken tanı ve tedavi ile bu hastalığın önlenmesinin mümkün olduğunu söyledi. Dr. Akpınar Atriyal fibrilasyon denilen bu ritim hastalığının temel noktalarını ise şöyle anlattı:
Atriyal fibrilasyon hastalığın özellikle 60 yaşından sonra en sık görülen ritim problemidir. Sıklığı yaşla beraber artar ve 70 yaşından sonra neredeyse her 10 kişiden birinde rastlanır. Bu ritim bozukluğunda kalp kulakçıkların kasılma fonksiyonunu bozulur, kan akımını yavaşlar ve kulakçık içinde pıhtı oluşmasına neden olur. Bu pıhtılarda kalpten beyin damarlarına giderse felçliğe yol açarken, kol, bacak veya diğer organların damarlarına giderse o organ hasrına yol açmaktadır.
Toplumda sıklıkla görülen çarpıntı şikayetleri çoğu zaman önemsenmez ve özellikle ileri yaş hastalarda ihmal edilir. Bu şikayetler aslında çok önemli bir problemin habercisi olabileceğini unutmamak gerekir. Bu tür ritim bozukluğu olan hastaların bazıları kendilerinde böyle bir hastalığın olduğunu farkında bile değildirler, hatta bazen çarpıntı şikayeti hiç olmayabilir veya belki sadece kısa sürebilir. Hastalığın tanısı için 24 saatlik Holter EKG incelemesi çok değerli bilgiler verir. Özellikle ailede felç öyküsü olan hastaların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.
Son zamanlardaki yeni gelişmelerle bu ciddi hastalığın tedavisi mümkün kılmaktadır. Etkili kan sulandırıcı ilaçlar ve ritim düzenleyici tedaviler, bu hastalığın tekrarını ve hastalığa bağlı gelişebilecek felç riskini ciddi bir şekilde azaltmaktadır. Hatta elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon olarak adlandırılan tekniklerle çarpıntıların kalıcı olarak tedavisi de mümkün olabilmektedir.