Ortodonti tam olarak yüzün büyümesi, dişlerin çene kemiklerinin üzerinde göze güzel, düzgün şekilde görünmesini, oklüzal anomalilerin önlenmesi ve düzeltilmesinde görev alan bir diş hekimliği dalıdır. Ayrıca çene–yüz bozukluklarının teşhisinin yapılmasında da etkilidir. Ortodonti tedavisinde çeşitli materyaller kullanılarak kuvvetler uygulanır ve dişler düzgün konuma getirilir. Bir diğer alan ise çene iskeletindeki bozukluklardır ve eğer hasta küçük yaşta ise yani büyüme çağında ise ağız dışı apareyler kullanılarak tedavi edilir. Ortodonti için genel olarak bebeklik çağlarından yetişkin bireylere kadar çok geniş bir hasta aralığı vardır.
Tedavi şekli tamamen hastanın tedavi ihtiyacına göre şekillenmekte ve hastaya özel olmaktadır. Bu nedenle tedavinin ne kadar süreceği hastadan hastaya değişmektedir.
Ortodontik tedaviye başlanmadan önce ağız içerisindeki tüm rahatsızlıklar giderilmeli ve ağız tel takılmaya uygun hale getirilmelidir.
Ortodontik Malzemeler
Birçok tedavide olduğu gibi bu alanda da birden fazla malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemelere bakıldığı zaman başta dişlerde kuvvet uygulamak amacıyla tüpler, bantlar, braketler gibi birçok türü kullanılmaktadır. Dişlere kuvvet uygulamak amacıyla ark telleri, elastik ve tel ligatür, çeşitli elastik elemanlar ve yaylardan faydalanılır.
Yukarıda bahsedilen malzemeler hasta ağzına uygulandıktan sonra tedavi süresince ağızda kalmakta ve hijyen ihtiyacı atmaktadır. Eğer hasta ortodontik tedavi sürecinde dikkat etmez ise bu malzemeler nedeniyle diş çürükleri, diş taşları, diş eti iltihabı gibi rahatsızlıkların görülme ihtimali artmaktadır. Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyenine daha çok önem verilmeli, ortodontistimizin önerilerine harfiyen uymamız gerekmektedir.