Her yaşta herkesi etkileyebilmesine rağmen, yaşlandıkça insanlar arasında daha yaygın olan birkaç göz problemi vardır.
Bu problemler şunları içerir:
Presbiyopi: Yakındaki nesneleri veya küçük yazıları açıkça görme yeteneğinin kaybıdır. Bu, ömür boyu yavaş gerçekleşen normal bir süreçtir, ancak 40 yaşından önce herhangi bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz. Presbiyopi genellikle okuma gözlükleriyle düzeltilir.
Uçuşan cisimler: Bunlar görme alanı boyunca yüzen küçük benekler veya lekelerdir. Çoğu insan iyi aydınlatılmış odalarda veya aydınlık bir günde açık havada bu lekeleri fark edebilir. Floaters genellikle normaldir ancak bazen, özellikle ışık yanıp sönmesi eşlik ediyorsa, retina dekolmanı gibi daha ciddi bir göz problemine işaret ediyor olabilir.Gördüğünüz noktaların türünde veya sayısında ani bir değişiklik fark ederseniz, en kısa zamanda göz doktorunuzu ziyaret edin.
Göz kuruluğu: Bu durum, gözyaşı bezleri yeterli gözyaşı üretemediği veya düşük kaliteli gözyaşı yaptığı zaman meydana gelir. Kuru gözler rahatsız hissettirebilir, kaşıntı, yanma veya (nadiren) görme kaybına neden olabilir. İronik olarak, kuru gözlü hastalar genellikle göz sulanmasından şikayet ederler çünkü kuru gözler kolayca tahriş olur ve göz, fazla gözyaşı üreterek tahrişi yıkamayı dener. Göz doktorunuz göz damlası kullanmanızı önerebilir. Ek olarak evinizde bir hava nemlendirici bulundurmanız, keten tohumu yağı gibi besin takviyeleri, iltihabı azaltmak için ilaçlar veya gerçek gözyaşlarını taklit eden özel göz damlaları kullanmanız önerilebilir. Daha ciddi kuru göz vakalarında, drenaj kanallarını bloke etmek için tıkaçlar kullanılabilir.
Göz yaşarması: Çok fazla yaşarma olması ışığa, rüzgara veya sıcaklık değişikliklerine duyarlı olmaktan kaynaklanabilir. Gözlerinizi korumak veya güneş gözlüğü takmak bazen sorunu çözebilir. Göz yaşarması, göz enfeksiyonu, göz kuruluğu veya tıkanmış gözyaşı kanalı gibi daha ciddi bir sorununuz olduğu anlamına da gelebilir. Göz doktorunuz tüm bu durumları tedavi edebilir veya düzeltebilir.
Katarakt: Katarakt, lensin bir kısmını veya tamamını kaplayan bulanık alanlardır. Sağlıklı bir göz merceği bir kamera merceği gibi net olduğu için, ışığın mercekten gözün arkasına görüntülerin işlendiği retinaya geçmesi konusunda sorun yoktur. Katarakt geliştiğinde, ışık merceğe kolayca giremez ve sonuç olarak görme bozukluğu olabilir. Katarakt sıklıkla yavaş oluşur ve gözde ağrı, kızarıklık veya yaşarmaya neden olmaz. Bazıları küçük kalır ve görüş açısını değiştirmez. Büyük veya kalın hale gelirlerse ve görme alanını etkilemeye başlarsa genellikle ameliyatla çıkarılabilir.
Glokom: Bu hastalık optik sinirde geçici veya kalıcı hasara neden olabilir. Ayrıca sıklıkla gözdeki basınçta bir artış eşlik eder. Erken tedavi edilmezse, bu kalıcı görme kaybına ve körlüğe yol açabilir. Kalıtım, yaş ve ırk glokom için önemli risk faktörleridir. Glokom, göz yaralanması, şiddetli göz enfeksiyonu, kan damarlarının tıkanması veya gözün enflamatuar bozuklukları gibi diğer faktörlerden daha az etkilenir. Glokomu olan çoğu insanın erken belirtileri veya ağrısı olmadığından, gözlerinizin düzenli olarak bir göz doktoru tarafından kontrol edilmesi çok önemlidir. Tedavi reçeteli göz damlası, oral ilaçlar, lazer tedavisi veya cerrahiyi içerebilir.
Retina bozuklukları: Retina, gözün arkasında, görsel görüntüleri toplayan ve beyne aktaran hücrelerden oluşan ince bir astardır. Retina bozuklukları, bu görüntülerin transferini kesintiye uğratır. Retina bozuklukları yaşa bağlı makula dejenerasyonu, diyabetik retinopati ve retina dekolmanı içebilir. Bu koşulların erken teşhisi ve tedavisi sağlıklı görmeyi korumak için önemlidir.
Konjonktivit: Bu, göz kapaklarını ve korneayı örten dokunun iltihaplandığı bir durumdur. Bazen “pembe göz” veya “kırmızı göz” olarak adlandırılır. Kızarıklık, kaşıntı, yanma, göz yaşarması veya batma hissine neden olabilir. Konjonktivit her yaştan insanda görülebilir ve enfeksiyon, kimyasallara ve tahriş edici maddelere maruz kalma veya alerjilerden kaynaklanabilir.
Kornea hastalıkları: Kornea gözün önündeki kubbe şeklindeki açık penceredir. Göze giren ışığın odaklanmasına yardımcı olur. Hastalık, enfeksiyon, yaralanma ve toksik ajanlara maruz kalmak korneaya zarar vererek göz kızarıklığına, göz yaşarmasına, ağrıya, görme azalmasına neden olabilir. Tedaviler arasında, gözlük reçetesinde ayarlamalar yapmak, ilaçlı göz damlası kullanmak veya ameliyat olmak vardır.
Göz kapağı sorunları: Göz kapakları gözü korur, gözyaşını dağıtır ve göze giren ışık miktarını sınırlar. Ağrı, kaşıntı, yaşarma ve ışığa hassasiyet, göz kapağı problemlerinin yaygın belirtileridir. Diğer problemler arasında göz kapağı düşüklüğü, spazmlar veya kirpiklerin yakınındaki dış kenarların iltihabı olabilir. Göz kapağı problemleri genellikle ilaç veya cerrahi ile tedavi edilebilir.
Temporal arterit: Bu durum arterlerin iltihaplanmasına ve muhtemelen tıkanmasına neden olur. Şiddetli baş ağrısı, çiğneme sırasında ağrı ve şakak bölgesinde hassasiyet ile başlayabilir. Bunu ani ve kalıcı görme kaybı izleyebilir. Diğer belirtiler arasında titreme, kilo kaybı, omuz veya kalça zayıflığı ve düşük dereceli ateş sayılabilir. Bozulmuş bir bağışıklık sisteminden de kaynaklanıyor olabilir. İlaçla erken tedavi, bir veya her iki gözde görme kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Semptomları olan hastalar doktorlarına başvurmalıdır.