Diş kaplamaları metal destekli ile metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Daha estetik bir gülüş isteyen hastalar için kullanılan zirkonyum alt yapılı dişler metal destekli porselenlere göre hem daha doğal hem de daha estetik sonuçlar vermektedir. Beyaz renkli bir madde olan zirkonyum, saf mineral halinden çıkarılarak zirkonya seramiği haline dönüştürülüp kullanılarak özel fırınlarda işlenmektedir.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplamalarının ışık geçirgenliğinin metal destekli kaplamalara göre daha fazla olduğu için diş etlerinde koyuluk yapmaz ve ileride genellikle metal kaplamalı porselen dişlerde olan diş eti kenarından siyah renk yansıması gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Bunun dışında zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği sayesinde metal destekli porselenlerin dişlerde oluşturduğu mat görüntü kaybolarak, dişlerin orijinal haline en yakın görünümün oluşturulması sağlanır. Böylece daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilir. Zirkonyum kaplamanın diş eti sağlığı açısından da önemi büyüktür. Çünkü zirkonyum diş kaplamalar diş etleriyle daha uyumludur ve zirkonyum diş kaplama yapılmış dişlerin etrafındaki diş etinde, diş eti hastalığı görülmesi olasılığı diğer metal destekli diş kaplamalarına oranla daha düşüktür.
Zirkonyum diş kaplama sıcak ve soğuğa dayanıklıdır hassasiyet yapmaz. Metal içermediği için metale karşı alerjisi olan hastalar için ideal bir diş tedavi türüdür. Zirkonyum, sigara veya başka nedenler ile oluşan lekelenmeleri en aza indirger ve ağızda tat değişikliğine neden olmaz.
Zirkonyum Diş Kaplama Özellikleri
• Doğal görünümlüdür yapay durmaz ve çok sağlamdır.
• Korozyona karşı direnci yüksektir.
• Oksitlenmeye karşı sağlam ve dirençlidir.
• Uzun ömürlüdür ve metal içermez.
• Yarı saydam olduğu için ışığı geçirirler ve ana dişlere en uyumlu dişlerdir.
• Zirkonyum dişler renk değiştirmez, pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeye sahip oluşu nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.
• Kontrolleri düzenli yapıldığı takdirde uzun süre ağızda hizmet ederler.
Zirkonyum Kaplama Tedavi Süreci Nasıldır?
Dişler biraz küçültülür ve diş eti sağlıklı şekle getirildiğinde özel ölçü maddeleri ve ağıza uygun kaşıklarla bir ölçü alınır. Laboratuvarda dişe en uygun renkte zirkonyum altyapı ve üzerine porselen üstyapı yapılarak klinik ortamında ağıza uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar ile dişe sağlam ve daimi şekilde yapıştırılır.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Dişlerin kesilmesi lokal anesteziyle yapılır ve sonrasında dişin rengine uygun geçici bir kaplama yapılarak sıcak ve soğukta sızlamasını önler. Az ve nadir olmakla birlikte hafif bir hassasiyet hissedilebilir. Süreç provalar sonrası dişlerin kalıcı olarak yapıştırılmasıyla ağrısız şekilde tamamlanacaktır.
Zirkonyumun Diş Etiyle Olan Uyumu Nasıldır?
Doku dostu bir malzemedir. Metal destekli protezlerde görülen diş etinde gri renklenme oluşmaz diş eti için bir zararı yoktur. Zirkonyum alt yapılı porselen kaplamaların diş etleriyle uyumları iyidir ve diş eti hastalığı oluşma riski, metal destekli porselen diş kaplamalarına göre çok daha azdır.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş eti tedavisi veya protez tedavisi öncesinde farklı tedavilere ihtiyaç olmaz ise 1 hafta içinde işlem tamamlanmış olur. Diş eti sorunu olan hastalarda ilk önce diş eti tedavisi yapılması gerektiği için işlem 1 haftadan daha fazla sürebilir.