Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi)

Adenoid bezler burnun arka kısmında bulunur ve bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar. Küçük doku parçacıklarına benzerler ve küçük çocuklarda önemli görevleri vardır; vücudu virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olurlar. Adenoidler çocuklarda 5 ila 7 yaşlarında küçülmeye başlar ve genç yaşlarda neredeyse tamamen yok olabilir.

Adenoidektomi nedir?

Adenoidektomi veya Geniz Eti Ameliyatı, adenoid bezlerini çıkarmak için yapılan cerrahi bir operasyondur.
Adenoidler vücudu virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olurken, bazen şişip büyüyebilir ve kronik olarak enfekte olabilir. Bu enfeksiyonlar, alerjilerden veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı çocuklarsa anormal derecede büyük adenoidlerle doğabilir.
Bir çocuğun adenoidleri büyüdüğünde, hava yolunu kısmen tıkayarak solunum problemlerine, kulak enfeksiyonlarına veya geceleri uyku apnelerine (nefes almanın kısa süreli durması) yol açabilir.
Kronik (uzun süreli) burun akıntısı, tıkanıklık ve sinüzit de görülebilir. Büyümüş adenoidler ayrıca tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına ve kulakta kronik sıvıya neden olabilir ki bu da geçici işitme kaybına yol açabilir.
Bezleri çıkarmak için genellikle ameliyat gerekir. Ameliyat sonrasında, çocuğun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinin etkilediği gösterilmemiştir.

Geniz eti ameliyatı çoğunlukla 1 ve 7 yaş arasındaki çocuklara yapılır. Bir çocuk 7 yaşına gelince, adenoidleri küçülmeye başlar . Yetişkinlerde ise körelmiş bir organ olarak kabul edilir (görevi yoktur).

Ne Zaman Bir Doktora Görülmeli?

Çocuğunuzun solunum ve kulakla ilgili sorunları veya tekrarlayan sinüs enfeksiyonları nedeniyle adenoidleri ile ilgili bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz sağlık öyküsünü aldıktan sonra, çocuğunuzun adenoidlerini bir röntgen veya küçük bir kamera ile burnuna girerek inceleyecektir.
Çocuğunuzun semptomlarına göre, doktorunuz adenoidlerin alınmasını önerebilir.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

atlas-medicine-tr

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.