Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Doğum yapmak, her anne için güzel ve özel bir deneyim olmalıdır.

Halk arasında prenses doğum olarak bilinen ağrısız doğum, bir diğer adıyla epidural doğum (epidural aneljezi) ile doğum sancılarının hafifletilmesi sağlanmaktadır. Epidural analjezi, doğum ağrılarının katlanılabilirliğini artıran, etkili ve popüler bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Hamileler ağrıyı hafifletmenin etkili yolları olduğunu bildiklerinde kendilerini güvende hissederler. Bu yüzden epidural doğum olmaya karar verirler.

Doğum sancısını yönetmeye yardımcı olacak bir epidural düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Hastanelerde doğum yapan kadınların üçte ikisi, doğum sancıları ve doğum sırasında epidural tercih ediyor ve bunun iyi bir nedeni var: Epidural, ağrı kontrolünün en güvenli yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. İstenilen etkiyi elde etmek için yalnızca az miktarda ilaç gerekir; bu, ilaçların kan dolaşımınıza zar zor ulaşacağı anlamına gelir (genel anestezi veya sakinleştiricilerin aksine), bu nedenle bebeğinizi etkileyemezler. Kasılmalardan kaynaklanan ağrıları ortadan kaldırır ve doğum sırasında uyanık ve tetikte kalırsınız.

Neden Prenses Doğum Deniliyor?

Normal doğumda, epidural anestezi yönetimi kullanılarak ağrı şiddetinin azalması sağlanmaktadır. Bu yöntemle rahat bir doğum gerçekleştirildiği için halk arasında zamanla ‘prenses doğum’ olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

Epidural Normal Doğum Nedir?

Doğum sırasında anne adayına uygulanan epidural anestezi ile ağrıyı etkili bir şekilde azaltırken, kadının uyanık olup doğumu deneyimlemesini ve kontrol etmesini de mümkün kılar. Epidural, doğumda ilaç bazlı ağrı kesmenin en popüler şeklidir.

Epidural anestezi, kişinin sırtının alt tarafındaki omurga boşluğuna uygulanan, belli bir bölgeyi uyuşturan ilaçlar verilmesidir. İlaç miktarı, doğum yapacak kadının kasılmaları hissedebilmesi için ayarlanır. Hastanın ihtiyacına göre, belli aralıklarla ilaç tekrarlanır.
Epidural doğum, epidural aneljezi olarak da bilinir. Epidural analjezi, doğum ağrısı için son derece etkili ve popüler bir tedavi yöntemidir.

• Epidural anestezi doğum sırasında ağrıyı tamamen yok etmez.
• Hastanın ağrıya katlanabilirliği sağlanmaya çalışılır.
• Daha konforlu bir ağrı süreci geçirilir.

Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?

Epidural, doğrudan omurganın içine, teknik olarak epidural boşluğa, omurları kaplayan bağ ile omuriliği örten zar arasına enjekte edilen bir anestezi maddesidir. Uygulanan kişinin belden aşağısını uyuşturur, bu da doğum sırasında anne adayının, aktif bir katılımcı olmasına ve yenidoğanı karşılama zamanı geldiğinde tamamen uyanık olmasına olanak tanır.

Epidural anestezi öncesi hazırlık için öncelikle uygulanacak bölge antiseptik ile sterilize edilir, sırtın küçük bir bölgesinden lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi etkisini gösterdiğinde, kişiden yan uzanması istenmektedir. Sırtın alt bölgesindeki omurga boşluğuna iğne yapılır ve ilacın gönderildiği yere esnek bir kateter yerleştirilir. Kataterin oynamaması için sırta bantlanmaktadır. İlacın uyuşturma etkisi genellikle 10 dakika içerisinde görülebilmektedir. Epidural anestezi, göğüs kafesinin altından aşağıya doğru lokal olarak uyuşturur ve kişinin bilinci açık olacağından doğumu kontrol edebilmektedir.

Epidural Anestezi Kimlere Uygulanmaz?

Kişinin;
• Cilt yapısında enfeksiyon varsa,
• Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa,
• Kanama riski yüksekse,
• Yüksek tansiyon hastası ise epidural anestezi uygulanmamaktadır.

Epidural Doğumun Faydaları Nelerdir?

• Epidural, annenin uyanık kalmasına ve doğumunda aktif bir katılımcı olarak kalmasına izin verir.
• Uzun süren doğumlarda annein dinlenebilmesine ve gücünü toplamasına olanak tanır.
• Doğum rahatsızlığını azaltarak, daha olumlu bir doğum deneyimi yaşatır.
• Anne ve bebek için güvenlidir.
• Genellikle etkilidir.

Epidural Doğumun Riskleri Nelerdir?

Tüm tıbbi prosedürler gibi, epidural yaptırmanın da riskleri vardır. Epidural doğumun, ciddi yan etkilerinin oranı son derece düşüktür.

Yaygın görülebilen etkiler şunlardır:
• Sırt ve baş ağrısı
• Kaşıntı
• Mide bulantısı, kusma
• Enjeksiyon yerinde ağrı
• Sinir hasarı
• İdrar yapma zorluğu
• Bebeğin kalp atışlarında yavaşlama
Bu tür riskler mevcut olsa da, bunların nadir görüldüğünü belirtmek gerekir.

Kendinizi doğum günü için hazırlarken, ağrıyı azaltacak seçenekler hakkında kadın doğum uzmanlarından mümkün olduğunca çok şey öğrenmeye çalışın, böylece doğum ve doğum sürecinde kararlar vermeye daha iyi hazırlanabilirsiniz . Farklı epidural türlerini, nasıl uygulandıklarını ve yararlarını ve risklerini anlamak, doğum ve doğum sırasında karar vermenize yardımcı olacaktır.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

atlas-medicine-tr

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.