Ara
Close this search box.

Rahim polipleri, rahimin iç astarı olan endometriumda ortaya çıkan büyümelerdir. Bu nedenle, bazen endometrial polipler denir.
Rahim polipleri, endometrial dokunun aşırı büyümesiyle oluşur. Polipler yuvarlak veya oval olabilir ve boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre (golf topu boyutu) arasında veya daha büyük olabilir. Bazen tek bazense birkaç tane polip olabilir. Rahim polipleri genellikle iyi huyludur (kansersiz), ancak adet görme veya doğurganlık ile ilgili sorunlara neden olabilirler.

Rahim Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim poliplerinin belirtileri şunları içerir:

• Adet düzensizliği
• Adet dönemlerinde alışılmadık derecede ağır kanama
• Dönemler arasında kanama veya lekelenme
• Menopozdan sonra vajinal lekelenme veya kanama
• Kısırlık

Rahim poliplerinin en yaygın semptomu düzensiz veya öngörülemeyen adet dönemleridir. Adet dönemi genellikle 28 günde bir meydana gelir, ancak 21 gün ila 35 gün arasında değişebilir. Rahim polipli kadınların yaklaşık yarısında bu düzen yoktur.
Diğer semptomlar arasında uzun süreli veya aşırı adet kanaması (menoraji), dönemler arası kanama ve menopoz veya cinsel ilişkiden sonra kanama sayılabilir.
Gebe kalamama veya hamileliği tamamlayamama, rahim poliplerinin mevcut olduğuna dair işaretler olabilir.

Rahim Poliplerinden Kimler Etkilenir?

Rahim polipleri 40 ila 50 yaş arası kadınlarda genç kadınlardan daha fazla gelişmektedir. Rahim polipleri nadiren 20 yaşın altındaki kadınlarda görülür.
Aşırı kilolu veya obezseniz, yüksek tansiyonunuz(hipertansiyon) varsa veya meme kanseri tedavisi için tamoksifen kullanıyorsanız rahim polipleri geliştirme ihtimaliniz artabilir.

Rahim Poliplerine Ne Neden Olur?

Poliplerin oluşmasının kesin nedeni bilinmemektedir ancak hormon seviyelerindeki dalgalanmalar bir faktör olabilir. Endometriumun her ay kalınlaşmasına neden olan östrojen de rahim poliplerinin büyümesiyle bağlantılı gibi görünmektedir.

Rahim Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz adetlerinizin ne kadar sürdüğü ve ne sıklıkta adet olduğunuz da dahil olmak üzere adet geçmişinizi soracaktır. Dönemlerinizde aşırı kanama veya lekelenme gibi karşılaştığınız olağan dışı semptomlardan bahsetmelisiniz. Doktor ayrıca hamile kalmakta zorluk çekip çekmediğinizi soracaktır. Doktor ayrıca jinekolojik muayene yapacak ve ek testler veya prosedürler isteyecektir.
Bu testler aşağıdakileri içerebilir:

• Transvajinal ultrason: Ultrason transdüseri adı verilen elde tutulan ince bir cihazın vajinaya yerleştirildiği bir prosedürdür. Cihaz mevcut anormallikler de dahil olmak üzere rahim iç görüntüsünü sağlayan ses dalgaları yayar.

• Sonohisterografi: Transvajinal ultrasondan sonra yapılabilecek ilgili bir prosedürdür. Steril bir sıvı kateter adı verilen ince bir tüp yoluyla rahime verilir. Sıvı uterusun genişlemesine neden olarak ultrason prosedürü sırasında uterus boşluğundaki herhangi bir büyümenin daha net bir görüntüsünü sağlar.

• Histeroskopi : Rahim poliplerini teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılabilir. Bu prosedür sırasında, doktor vajina ve rahim ağzından uterusa ışıklı bir teleskopla (histeroskop) uzun, ince bir tüp yerleştirir. Histeroskop, doktorun rahmin içini incelemesini sağlar. Histeroskopi bazen polipleri çıkarmak için cerrahi ile birlikte kullanılır.

• Endometrial Biyopsi : Doktor uterusun iç duvarlarından doku toplamak için yumuşak bir plastik alet kullanır. Herhangi bir anormallik olup olmadığını belirlemek için numune test için laboratuvara gönderilir.

• rtaj : Bir ameliyathanede yapılır, bu prosedür polipleri hem teşhis edebilir hem de tedavi edebilir. Doktor rahmin iç duvarlarından doku toplamak için küret adı verilen uzun bir metal alet kullanır. Küret ucunda doktorun doku veya polipleri kazımasına izin veren küçük bir halka vardır. Çıkarılan doku veya polipler, kanser hücrelerinin mevcut olup olmadığını belirlemek için test için laboratuvara gönderilebilir.

Rahim Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?

Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir. Hamilelik sırasında düşük gibi sorunlara neden olurlarsa veya hamile kalmak isteyen kadınlarda kısırlığa neden olurlarsa çıkarılmaları gerekir. Menopozdan sonra bir polip bulunursa da çıkarılmalıdır.

Tedavi yöntemleri şunları içerir:

• İlaçlar: Progestinler veya gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri gibi hormonal dengeyi düzenlemeye yardımcı olan ilaçlar geçici bir tedavi olarak kullanılabilir. Bu ilaçlar semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, semptomlar genellikle ilaçlar bırakıldıktan sonra geri döner.

• Histeroskopi: Bu, bir tedavi yöntemi olarak da kullanılabilir. Doktor bulunan polipleri çıkarmak için histeroskop içine cerrahi aletler yerleştirecektir.

• Kürtaj: Bu histeroskopi ile birlikte yapılabilir. Rahimin iç kısmına bakmak için histeroskop kullanırken, doktor endometriumu kazımak ve polipleri çıkarmak için bir küret kullanır. Polipler, iyi huylu veya kanserli olup olmadıklarını belirlemek için bir laboratuvara gönderilebilir. Bu teknik daha küçük poliplerde etkilidir.

• Bir polip başka yöntemler kullanılarak çıkarılamıyorsa veya polipler kanserli ise ek cerrahi gerekebilir. Histeroktomi uterin poliplerde kanserli hücre bulunduğunda rahmin tamamının alındığı cerrahi prosedürdür.

*Sayfa içeriğimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.