Laboratuvarlar, günümüzde yalnızca test sonucu üretmeyen, klinik karar vermeyi destekleyen, hastalığın tanısı, gelişimi, hastalığın önlenmesi gibi çeşitli hizmetler veren bilim dallarıdır. İstatistik veriler, tıbbi kararların büyük bölümünün laboratuvar sonuçları dikkate alınarak verildiğini göstermektedir. Bu nedenle sağlık hizmetinin yürütülmesinde laboratuvarlar büyük öneme sahiptir.
Atlas Üniversitesi Hastanesi Biyokimya ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı; günümüz modern tıp anlayışı çerçevesinde son teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, en güncel cihazlar, yetkin personel, tecrübeli uzman kadrosuyla tıbbi laboratuvar hizmetlerini en doğru, güvenilir ve kısa sürede vermeyi amaçlamaktadır.
Laboratuvarımızın en önemli önceliği kalite olup test çalışmalarında “Clinical Laboratory Standards Insitute” standartları izlenmekte, 6 Sigma Metodolojisi uygulanmaktadır. İç kalite kontrol programı ile test sonuçlarının doğruluğu, tekrarlanabilirliği ve başta EQAS, RIQAS, LABPT, UKNEQAS, KBUDEK olmak üzere farklı ulusal ve uluslararası dış kalite kontrol programı üyelikleriyle sonuçların uluslararası uygunluğu kontrol edilmektedir. Tüm laboratuvar çalışanları için sürekli olarak gerekli eğitimler yenilenmektedir.
Biyokimya bölümünde kan biyokimyasının analizleri yapılmaktadır. Kan şekeri ve şeker yükleme testleri, enflamasyon belirteçleri (CRP, hsCRP, PROKALSİTONİN) kan lipid paneli, HbA1c (HPLC), böbrek fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon testleri, elektrolitler bakılmaktadır.
Hormon Bölümününde, üreme hormonları, tiroid hormonları, spesifik hormonlar, vitaminler çalışılmaktadır. Aynı birimin bünyesinde tüm sistemin kanser varlığı yönünden araştırılması hakkında bilgi veren kanda tümör belirteçleri, Hepatit B, C ve HIV ölçümleri yapılmaktadır. Hepatit B, C ve HIV testleri iki farklı yöntem ile çalışılarak değerlendirilmektedir.
Hematoloji-Koagülasyon Bölümünde, çok parametreli kan sayımı, sedimantasyon, kanama ve pıhtılaşma bozukluklarının tespitinde yer alan kapsamlı testler çalışılmaktadır.
Kardiyak Belirteçleri Bölümünde; kalp krizinde bakılan acil parametreler çalışılmaktadır. İdrar Biyokimyası, tam otomatik mikroskobik görüntüleme sistemine sahip otoanalizörde çalışılmaktadır.
Klinik Mikrobiyoloji Bölümünde; bakteriyoloji (bakteri), viroloji (virus), Mikoloji (mantar), parazitoloji (parazit), seroloji (kanda mikroorganizmalara karşı oluşan antikorları araştıran bilim), Covid-19 Pcr, İgG / İgM antikor testleri yapılmaktadır.
Biyokimya ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı tanı, araştırma ve takiplerde kullanılan özel testler (GENETİK, PATOLOJİ VE SİTOPATOLOJİ ) için referans laboratuvarlarla işbirliği yaparak, sunulan hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkarmayı başarmıştır.
Klinik Biyokimya laboratuvarında, tüm biyolojik materyallerde, hastalıkların tanısı, ayırıcı tanısı, bir hastalığın şiddetinin belirlenmesi, bir hastalığın iyileşmesinin izlenmesi, bulgu vermeyen bir hastalığın ortaya çıkarılması amacıyla analizler yapılır.
Amacımız hastalıkların teşhisine destek olma gayesiyle biyokimya, hematoloji, immünoloji, hormon, seroloji, klinik mikroskopi, viroloji ile ilgili tetkiklerin numunenin gelmesinden sonucun bildirilmesine kadar tüm süreçlerin doğru, zamanında ve kontrollü gerçekleşmesini sağlamaktır.
Laboratuvarımız, bilim ve teknoloji dünyasının devamlı takibi ile yenilenen cihazlarla hastalarımızın hizmetindedir. Laboratuvarımızda çalışılan testler mümkün olan en kısa zamanda sonuçlanmaktadır. Hastalardan alınan örnekler muhafaza edilerek gerektiğinde tekrar çalışılabilmektedir. Laboratuvarımızda tıp dünyasının kabul ettiği güvenilir yöntemlerle en kısa sürede hastalarımıza sonuç verilmektedir.