Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Uyku Laboratuvarı

Uyku uzmanlarımız solunum bozukluklarının tanısıyla birlikte tedavi çözümünü sunar.

Gürültülü horluyor musunuz? Kötü şakaların ya da geceleri eşinizin dirseğinin hedefi oluyor musunuz? Horlama komik görülebilir ancak gerçekte hiç de gülünecek bir durum değildir.

Gürültülü horlama bazen uyku sırasında solunumunuzla ilgili bozukluklar sonucu oluşabilir. Her gece yüksek sesle horlama, geceleri tekrarlayan uyanmalar, gündüz aşırı uyku hali ya da sabahları baş ağrısı ile uyanmanız söz konusu ise mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Doktorunuz sizi uyku laboratuvarı için yönlendirecektir. Uyku uzmanları bu solunum bozukluklarının tanısını koyup önlemeye ya da düzeltmeye yardımcı olacaktır.

Uyku testi (polisomnografi) farklı uyku evrelerini tanımamıza yarayan ve değişik uyku sorunlarını tanımı ve sınıflandırması için gerekli bilgilerin toplandığı bir kayıt sürecidir. Uyku testi süresince, vücudunuzda uykuda devam eden aktiviteler (beyin dalgaları, kas hareketleri, göz hareketleri, ağız ve burundan solunum, horlama, kalp hızı ve bacak hareketleri) elektrot denilen, cilde yapıştırılan küçük metal diskler aracılığı ile toplanan
sinyaller kaydedilir. Göğüs duvarınızın ve karnınızın etrafına takılan kemerler solunum çabanız hakkında bize bilgi verirler. Kandaki oksijen düzeyi parmağınıza takılacak bir alıcı ile sürekli ölçülecektir. Bir video kamera aracılığı ile uyku süresince ortaya çıkabilecek davranış ve hareket bozuklukları kaydedilir. Bu uygulamaların hiç biri ağrı verici değildir ve tümü olabildiğince konforlu olabilmeniz için tasarlanmıştır.

Uyku merkezinde sizi bekleyenler:

• Uyku sorunları konusunda uzman doktor tarafından tıbbi özgeçmişiniz kaydedilir.
• Uyku ile ilgili yakınmalarınız (horlama, uykuda solunum durması, gündüz aşırı uyku hali vb.) standart (anket vb) formlar ile değerlendirmeye alınır.
• Uykuda solunum bozukluğu düşünüldüğü zaman bir gece hastanemizde uyku araştırılması yapılmak üzere uyku merkezine davet edilirsiniz.
• Uykunuz sırasında gelişen fizyolojik değişkenler –beyinin elektriksel aktivitesi, göz hareketleri, kalp ritmi, ayak hareketleri ve oksijen değerleri- özel bir cihaz “polisomnografi” ile tüm gece boyunca kayıt altına alınır.
• Uyku laboratuvarına randevu aldığınız gecenin akşamında beyler sakal tıraşlı; bayanlar ise ojesiz ve makyajsız olarak gelmelidir. Uykuda rahat edebileceğiniz -eşofman gibi- kıyafetler giymeniz uygun olacaktır.
• Uyku kayıtlarınızın alınacağı günün sabahından itibaren çay, kahve, kola, alkol almayın. Gerginliği artırabilecek aşırı zihinsel ve bedensel aktivitelerden sakının.
• Uykuda gelişebilecek hareket hastalıklarının –huzursuz bacak sendromu, periyodik bacak hareketleri- tanısı ve uykuda gelişebilecek olası uzun süren soluk durmalarına müdahale edebilmemiz için uykunuz video kamera ile kayıt altına alınacaktır.
• Bir gece boyunca alınan kayıtlarınız uyku bozuklukları sertifikasına sahip uzman hekiminizce değerlendirilir.
• Uykuda gelişen klinik sorunlar unutulmamalıdır ki Göğüs hastalıkları, Kulak Burun Boğaz,
• Nöroloji, Psikiyatri, Diş sağlığı, Kardiyoloji, Çocuk hastalıkları, Endokrinoloji gibi birçok bilim dalı ile ilişkilidir. Bu nedenle ilgili bölümler ile hastalığınızın doğru tanısı için sıklıkla konsültasyon(lar) gerekli olabilir.

Obstrüktif Uyku Apnesinde Tedavi Seçenekleri

A) Genel önlemler: Obezite hastalığın ortaya çıkmasında en önemli risk faktörüdür. Bu nedenle obezitenin düzeltilmesi alınacak önlemlerin başında yer alır. Düşük kalorili diyet ve düzenli egzersizi tüm hastalarımızın uygulaması gerekir. Sigara, üst solunum yollarında neden olduğu ödem sebebiyle uykuda nefes durması sayısı, süresi ve sıklığını artırmaktadır. Bu nedenle bırakılmalıdır. Alkol kullanımı da yine uykuda nefes durma süresinde uzama ve sıklığında artışa neden olmaktadır. Obstrüktif uyku apneli hastalar alkol kullanımından mutlaka kaçınmalıdır.

B) Üst solunum yolları cerrahisi: Üst solunum yollarında uyku esnasında hava akımına engel olan yapısal veya edinsel anormalliklerin giderilmesi tedavide önemlidir.

C) Ağız içi araçlar: Uyku esnasında dilin arkaya doğru hareketi, yumuşak damakta ortaya çıkan sarkmalar ve çene kemiğinin yapısal olarak geriye doğru yerleşimi ağız içerisine yerleştirilen araçlar ile hafif obstrüktif uyku apneli olgularda tamamen düzeltilebilir.

D) Pozitif havayolu basınç (PAP) tedavisi: Havayollarında uyku esnasında ortaya çıkan dönemsel nefeste durma veya duraksamalar havayollarına uygulanan pozitif basınçlı hava ile birlikte engellenebilir. Düzenek yüze yerleştirilen bir maske, ara bağlantı hortumu ve havayoluna basınçla hava üfleyen bir motor mekanizmasından oluşur. Bu tedavi yöntemi ağır hastalarda, hafif – orta düzeyde uyku apne sendromu olup ciddi kalp damar hastalığı olanlarda veya belirgin düzeyde hastalığa bağlı bilişsel fonksiyonları etkilenen kişilerde birinci sırada tercih edilen
yöntemdir. Bu tedavi yöntemi obstrüktif uyku apne tedavisinde en etkin yöntemdir.

Daha fazla bilgi için: Atlas Üniversitesi Hastanesi Çağrı Merkezi – 444 0 205

Uyku Laboratuvarı Hakkında sağlık rehberi

atlas-medicine-tr

Dil seçimi yapınız!

Uyarı!

Şuan için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.

Daha fazla bilgi almak için veya sorularınızı iletmek için bizlere ulaşabilirsiniz.